Communicatie van ILT, d.d. 17 september 2020, i.v.m. geldigheid documenten

Door:

,

Home > Nieuws > Communicatie van ILT, d.d. 17 september 2020, i.v.m. geldigheid documenten

Handhaving op geldigheid van documenten i.v.m. COVID-19

Op 31 maart 2020 heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) via een verklaring aangegeven tijdelijk niet meer te handhaven op de geldigheidsduur van certificaten vanwege COVID-19. Op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is de werkwijze per direct gewijzigd; de ILT zal nog steeds tijdelijk niet handhaven op overschrijding van de geldigheidsduur van documenten in de binnenvaart, maar hier worden wel een aantal voorwaarden aan gesteld.

Voorwaarden:

  • De veiligheid en veilige vaart mag niet in het gedrang komen.
  • De vereiste documenten waren op 15 maart 2020 geldig.

Let op: als vanwege Covid-19 de geldigheid van uw documenten dreigt te verlopen of als deze al verlopen zijn en u gebruik wilt maken van het uitstel, is het advies om snel in actie komen.

Wat is daarvoor nodig?

  • Aantonen dat het vanwege COVID-19 maatregelen  moeilijk of niet mogelijk was om te voldoen aan inspectie, keuring en/of (her)certificering

én

  • Een stappenplan waarin wordt aangegeven hoe binnen 6 maanden na afloop van document(en) inspectie, keuring en/of (her)certificering kan worden uitgevoerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NBKB, per e-mail: general@nbkb.nl of telefonisch: 010-302 20 50.

Ook kunt u contact opnemen met het meld en informatiecentrum van ILT: 088-4890000

Toelichting Certificaat van Onderzoek/Communautair Binnenvaartcertificaat voor Binnenschepen

Het is mogelijk het huidige certificaat regulier te verlengen of een nieuwbouwschip in de vaart te brengen. Het onderzoek (inspecties, droogzetting, tekeningkeur, verklaringen enz.) worden door de daartoe erkende klassenbureaus, keuringsinstanties en erkende bedrijven uitgevoerd. Mocht u bij het verlengen van het huidige certificaat, i.v.m. COVID-19, toch genoodzaakt zijn om van bovenstaande maatregel gebruik te moeten maken, meld u zich dan zo snel mogelijk bij uw klassenbureau of keuringsinstantie en dien de volgende documenten bij uw klassenbureau of keuringsinstantie in:

  1. Een onderbouwing waaruit blijkt dat door covid-19 niet/moeilijk voldaan kan worden aan de inspectie, keuring en/of certificering;
  2. Een stappenplan waarin u aangeeft hoe de inspectie, keuring en/of certificering binnen 6 maanden na afloop van het certificaat plaats kan vinden.

Afhankelijk van het type certificaat van het schip moeten de hier bovengenoemde onderbouwing en het stappenplan voor de volgende datums bij uw klassenbureau of keuringsinstantie ingediend zijn:

  • Voor schepen met een Communautair Binnenvaartcertificaat voor Binnenschepen moeten bovengenoemde documenten vóór 23 oktober 2020 zijn ingediend;
  • Voor schepen met een Certificaat van Onderzoek voor de Rijn moeten bovengenoemde documenten vóór 23 november 2020 zijn ingediend.

Als u bovenstaande documenten indient, ontvangt u een ontvangstbevestiging via uw klassenbureau of keuringsinstantie die bij een eventuele controle aan boord getoond kan worden. Deze bevestiging kan voor een periode van 6 maanden, na dagtekening van de brief, gebruikt worden bij inspecties in binnen- en buitenland.

Belangrijk:
Houdt u er rekening mee dat ook als u gebruik maakt van de hierboven genoemde mogelijkheid de ingangsdatum van het verlengde certificaat gelijk is aan de verloopdatum van het huidige certificaat

Deze informatie kunt u tevens vinden op de website van de overheid:https://www.ilent.nl/onderwerpen/coronavirus-en-binnenvaart/handhaving-op-geldigheid-van-documenten

Scroll to Top